Torsdag 3 september

E-post:

Lösenord:

Kom ihåg mina inloggningsuppgifter på denna dator


Glömt lösenord

SÖK ARTIKLAR

Sökord:

GRATIS NYHETSBREV!

Skriv din e-postadress här:


Här kan du rekommendera
en vän

Vad är WOW Pro News?
WOW NEWS
WOW NEWS

Försvinnande få betalar alkoholskatt för sina nätinköp

Skriv ut Tipsa en vän Kommentera

Antalet alkoholskattebetalare från näthandel har fördubblats – till 584 personer. Samtidigt ökar beslagen lavinartat.

Det är helt lagligt att köpa öl, vin och sprit på nätet och få det levererat ända hem till dörren. Men som beställare måste man se till att skatten betalas – vilket få gör. Ändå kan man enligt Tullverkets siffror se en fördubbling av de som väljer att betala alkoholskatt.

Under 2009 var det endast 254 personer som betalade alkoholskatten på sina egenimporterade alkoholdrycker. Förra året var det nästan dubbelt så många som på eget initiativ valde att betala alkoholskatt, 583 personer.

Med andra ord är antalet fortfarande försvinnande litet, skriver Göteborgsposten. Under 2011 beslagtogs exempelvis över 13 000 liter sprit, en ökning med hela 300 procent mot året innan.

Enligt reglerna ska man som kund först se till att skatten är både anmäld och betald till Skatteverket, innan leveransen lämnar ursprungslandet. Dessutom behövs ett dokument som ska följa leveransen hela vägen, så kallat ledsagardokument. Men reglerna uppfattas av många som för krångliga. Det kompliceras dessutom av att transporten ofta sköts av mer än ett företag.

Samtidigt aviserar Tullen att de nu får ökade resurser för att stoppa den illegala handeln.

– Från 1 juli eller 1 november kommer vi att få befogenheter att göra punktskattekontroller i lagerlokaler. Det kommer att öka våra möjligheter mycket för då behöver vi inte stå och passa bilarna utan kan gå direkt till terminalerna, säger Sune Rydén på Tullverket.

Företagen som säljer alkohol på internet har, enligt Göteborgsposten, vuxit ordentligt i antal. Vid en genomgång som gjordes förra månaden fanns det 66 privata internetalkoholföretag.

Så mycket alkohol beslagtogs:

2011: 13 679 liter sprit, 23 514 liter vin, 55 697 liter starköl

2010: 4 210 liter sprit, 6 441 liter vin, 27 533 liter starköl

JFC

Hallå, hallå …