Torsdag 2 oktober

E-post:

Lösenord:

Kom ihåg mina inloggningsuppgifter på denna dator


Glömt lösenord

SÖK ARTIKLAR

Sökord:

GRATIS NYHETSBREV!

Skriv din e-postadress här:


Här kan du rekommendera
en vän

Vad är WOW Pro News?
WOW NEWS
WOW NEWS

Äppelskörd ger brännvin, pommeau och julmust

Skriv ut Tipsa en vän Kommentera

Gastronomigruppen står inför sin tredje äppelskörd. I år berikas utbudet med äppelbrännvin, pommeau samt julmust.

Magnus Svensson vill gärna se ett pressrestdestillat på äpplen i framtiden.

Magnus Svensson vill gärna se ett pressrestdestillat på äpplen i framtiden.

Kvaliteten på årets äpplen är minst sagt ojämn menar Magnus Svensson på Gastronomigruppen.

– Vissa sorter har mognat bra med hög kvalitet och stor kvantitet. Andra sorter, då främst de äldre med tunnare skal, har drabbats av röta, förklarar han för WOW News.

På Drottningholm kommer de i år inte kunna skörda ett enda äpple och runt om i landet rapporteras det om att äpplen börjat ruttna redan i träden.

Årets första skördade äpplen mustas till en specialutgåva med 10 000 flaskor till Systembolaget under namnet ”Julmust”.

– Det är en helt torr och gjord på Alice-äpplen. Syran är hög och musten är frisk som en vinterdag, berättar Magnus.

Under året har de letat efter nya äppelodlingar och kommer i år att musta ytterligare två nya sorter gjorda på sorterna Ingrid Marie och Åkerö.

– Efterfrågan ökar hela tiden och vårt mål är så klart att kunna leverera vår must under hela året. I år tog musten slut före sommaren, säger Magnus.

Två andra nyheter är att Gastronomigruppens äppelbrännvin och pommeau. I slutet av augusti buteljerades 24 magnumflaskor av det nydestillerade äppelbrännvinet.

– Av det brännvin som vi lämnat kvar kommer vi att göra vår egna Pommeau. Direkt efter mustning och filtrering kommer vi att tillsätta spriten och hoppas att den är stark nog för att döda eventuella jäststammar, förklarar Magnus.

Pommeaun kommer att buteljeras på 150 stycken flaskor och ska precis som brännvinet gå att köpa in till restaurang.

Förhoppningen är att på lång sikt även att göra egen cider och kunna ta till vara på pressresterna.

– Tänkt vad häftigt att kunna göra ett pressrestdestillat på två olika slags äpplen, avslutar Magnus.

SB

Hallå, hallå …